MILANKA JANKOVIC

субота, 17. децембар 2011.

3. Uputstvo za korišćenje

 

Za učenike i roditelje

U jednostavnu formu koja se nalazi na www.i-dnevnik.com/imeskole/ treba uneti ime i prezime učenika kao i jmbg (opciono lozinku), i otvara se stranica sa ocenama tog učenika.
Moguće je formu postaviti i na sajt škole, ukoliko ga poseduje, te upit obaviti i odatle.

Za nastavnike i administraciju škole

internet dnevnikPočetna stranica se nalazi na lokaciji www.i-dnevnik.com/imeskole/admin/.
Svaki nastavnik ima jedinstveno korisničko ime i lozinku kojom pristupa programu, i obavezan je da je ne odaje nikome. Po završetku rada, obavezno je odjaviti se!
Demo verziju programa možete videti na adresi www.i-dnevnik.com/demo/admin/
Korisničko ime i lozinka: demo
Opcije koje se dobijaju na početnoj strani su:
  • Unos učenika u bazu

internet dnevnikPolja jmbg, ime i prezime su obavezna. JMBG mora biti jedinstven jer se koristi kao identifikacija učenika. Ukoliko ne znate tačan jmbg, privremeno može da posluži broj do 13 cifara. Svi ostali podaci se mogu dodati kasnije

  • Ažuriranje podataka o učeniku

Možete dodati podatke koji nedostaju ili prepraviti već unete (novi broj telefona, adresa, greška u unosu, pa čak i jmbg se mogu prepraviti)
  • Brisanje učenika iz baze

Treba biti oprezan pri korišćenju ove opcije jer se brisanjem trajno gube podaci i ocene učenika (koristi se npr ako se učenik ispiše i prebaci u drugu školu)
  • Štampanje spiskova učenika

Dovoljno je odabrati do 5 kolona po izboru (ime i prezime, ime roditelja, jmbg, adresa, broj telefona, datum rođenja, broj u matičnoj knjizi, odeljenje) i kriterijum za upit (odeljenje, datum rođenja: od-do) i dobija se tabela spremna za štampu ili, ukoliko je tako odabrano, tabela u Excel fajlu.
  • Pretraga

internet dnevnikPotrebno je ubaciti jednu reč kao kriterijum za pretragu i biće pretražena polja jmbg, ime, prezime, adresa i odeljenje. Za adresu je dovoljno da se poklopi deo unosa, dok se za ostale stavke potrebno potpuno poklapanje. (npr unos imena Branka pronalazi sve učenike sa tim imenom, ali i ulice koje sadrže istu reč, kao Ulica Branka Radičevića... Unos VI-2 izlistava sve učenike iz tog razreda)
  • Arhiva

Arhiva obavlja identičnu akciju kao pretraga ali ne pretražuje trenutno aktuelni dnevnik već bilo koji odabrani.
  • Ažuriranje ocena po predmetima

internet dnevnikPredviđeno za predmetne nastavnike. Prvo treba odabrati odeljenje i predmet, a zatim na učitanoj stranici odabrati učenika kojem se unosi ocena. Nakon unosa ocene obavezno je pritisnuti dugme Sačuvaj promene.

  • Zaključivanje ocena

Predviđeno je za razredne starešine. Moguće je uneti ocenu iz bilo kog predmeta, zaključene ocene za sve predmete, broj izostanaka, a pritiskom na Sačuvaj promene, računa se prosek i smešta u bazu, kao i broj eventualnih opomena. Ukoliko učenik ostaje neocenjen iz nekog predmeta, dovoljno je uneti u polju za zaključnu ocenu latinično slovo x. Ako je učenik neocenjen iz opravdanih razloga (npr. oslobođen nastave fizičke kulture) polje za zaključnu ocenu ostavlja se prazno.
  • Štampanje ocena

Kada dođe vreme za roditeljski sastanak, nema više potrebe za prepisivanjem ocena iz dnevnika. U trenutku se dobija ispis svih učenika traženog odeljenja i njihovih ocena, spremnih za štampu (po 6 učenika na list A4).
  • Statistika

internet dnevnikPred kraj, najzanimljiviji deo. Dovoljno je odabrati odeljenje, razred ili čak sva odeljenja, i dobijate kompletan pregled zaključenih ocena u prvom i drugom polugodištu, proseke po predmetu i učeniku, raspodelu ocena po predmetu, izostanke... Pregled statistike je moguće dobiti i za prethodne godine ako se nalaze u bazi.
  • Postignuće učenika

Tabele formatirane i automatski popunjene statistikom potrebnom za godišnji izveštaj (samovrednovanje) uštedeće trud stručnoj službi i učiteljima/razrednim starešinama.
  • Štampanje svedočanstava

Aplikacija je prvobitno zamišljena kao latinična uz to da se i unosi obavljaju latiničnim pismom, pa je naknadno je promenjena na ćiriličnu da bi se dobio još jedan koristan modul - štampanje svedočanstava na kraju godine. Obzirom da su svi podaci o učeniku i njegove ocene u bazi, automatski se generiše stranica formatirana za ispis svedočanstva.
Sada internet dnevnik postoji u dve varijante - latiničnoj i ćiriličnoj sa istim mogućnostima.

 

Нема коментара:

Постави коментар